Choroba Alzhaeimera a insulina
Pojawiła się nadzieja dla osób starszych tracących pamięć. Okazuje się, że insulina może skutecznie chronić mózg przed chorobą Alzheimera.
"CHOROBA ALZHEIMERA A INSULINA"
Pojawiła się nadzieja dla osób starszych tracących pamięć. Okazuje się, że insulina może skutecznie chronić mózg przed chorobą Alzheimera.
Choroba Alzheimera nazywa się czasem cukrzycą mózgu, gdyż ujawniono związki między tymi schorzeniami. Ryzyko zachorowania na Alzheimera rośnie, gdy zachorujemy na cukrzycę, a z drugiej strony - insulina jako hormon regulujący poziom cukru we krwi, chroni ważne dla procesów pamięci połączenia między komórkami nerwowymi.
Główną przyczyną choroby Alzheimera jest gromadzenie się w tkance mózgowej białka zwanego beta-amyloidem. Czynniki, które zwiększają ryzyko problemów naczyniowych, takie jak nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu i cukrzyca, sprzyjają także chorobie Alzheimera.
Cukrzyca pojawiająca się przed 65 rokiem życia zwiększa ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera w o wiele większym stopniu niż cukrzyca występująca u ludzi powyżej 65 roku życia. Wpływ na pojawienie się cukrzycy mogą mieć czynniki środowiskowe, dieta i styl życia.
Insulina powstrzymuje działanie beta-amyloidów, powodujących uszkodzenie tkanek mózgowych odpowiedzialnych za pamięć. Jednak naturalnie działanie insuliny zmniejsza się wraz z wiekiem. Insulina daje zatem nadzieję na złagodzenie przebiegu choroby Alzheimera.